Into The Great Wide Open is een progressief festival. De makers zijn vooruitstrevend en grijpen nieuwe technologieën en inzichten met beide handen aan om het festival, en in zijn slipstream de rest van de wereld, een beetje beter te maken. Dat kan door zonne- en windenergie te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Of door generatoren en voertuigen te laten lopen op biodiesel. En veel energie te bufferen in accu's. Het festival doet dat met De Blik Vooruit, ongehinderd door dogma's of geharde stellingnames. En in samenwerking met onder andere Satelliet Lab Vlieland en Innofest

Afgelopen jaren zijn er flink wat stappen gezet om de belasting van het organiseren van een festival zoveel mogelijk terug te brengen en om de kennis en kunde opgedaan rondom het festival te te versterken is Lab Vlieland opgericht. Door die club wordt het hele jaar gewerkt aan het versnellen van de vooruitgang: Op het eiland, maar ook aan de wal en meestal in samenwerking met bedrijven, burgers, kennisinstellingen en overheden. Het permanente drinkwaterpunt, het reduceren van afval door het gebruik van hardcups en De Stille Vloot (duurzamer transport). Het streven is een geheel fossielvrij Into The Great Wide Open. Dat wil zeggen dat er gestreefd word naar 100% CO2- neutraal produceren. Samen met Goodfuels is er gekozen voor biodiesel van de tweede generatie. Tweede generatie wil zeggen dat de biobrandstof is ontstaan uit afvalstromen zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet en dus niet concurreert met de voedselproductie zoals bij de eerste generatie biodiesel. Daarnaast is het een B100, een pure biodiesel die niet is gemengd met diesel verkregen uit aardolie. Dit jaar draaien alle aggregaten van het festival op deze biodiesel. De koolstof die vrijkomt bij de verbranding is koolstof die een korte tijd daarvoor door planten uit de atmosfeer is gehaald. Zo wordt er netto nog nauwelijks CO2 uitgestoten voor de eigen stroomproductie van het festival.

Water Achter de Duinen (W.A.D.)

Gebotteld water drinken in een land waar het beste drinkwater uit de kraan komt is stom en decadent. Helemaal op een eiland dat kostelijk water put uit een duinbel. Dat besef was jaren terug aanleiding om geen Sourcy Blauw meer te verkopen en kraanwater aan te bieden op de barren. Kroon op het werk was Het Waterpunt van Atelier NL dat vorig jaar zomer in gebruik wordt genomen. Dit jaar vindt op Into The Great Wide Open de introductie plaats van de W.A.D., een chique fles waarmee men zelf het duinwater van Vlieland kan bottelen. Handgeblazen, met een zeef bedrukt en op het eiland geassembleerd, wordt de W.A.D. verkocht in de winkel. Een gedeelte van de opbrengst gaat in een spaarpot om mooie dingen mee te maken.

Van bananenschil tot tijmthee

Op Into The Great Wide Open 2015 wordt al het groente- en fruitafval verzameld, waardoor er uiteindelijk zo’n 400 kilo wordt gecomposteerd tot donkerbruine kruimels, oftewel compost. De geur van rottende bananenschillen is inmiddels veranderd in de geur van bosgrond. Compost is een humusproduct en 100% natuurlijk, perfect voor de kruiden die theegoeroe Paul Blakemore en studenten van de Academie voor Popcultuur voor de komende editie hierop hebben geplant. Onder andere citroenmelisse, kamille, rozemarijn, tijm en zoethoutgras. En ze hebben nog wat extra wilds toegevoegd, namelijk vlierbloesem, dennennaalden en rozenbottels, geplukt in het Vlielandse bos. In het Vlielands Theepaviljoen zal Paul Blakemore hier van kruidenthee, ijsthee en cocktails samenstellen. Verfrissingen die bij Weltevree kunnen worden geproefd. Weltevree is wellicht nog bekend van vorig jaar, met de waanzinnige strandtuin met groundfridge, hottubs en outdoor-ovens. Art director Floris Schoonderbeek: "Op Vlieland experimenteerden we vorig jaar met onze ambitie om nieuwe technologieën te integreren in Weltevree. We geloven dat ontwerp en technologie - zowel low- als high-tech - ons helpt onze omgeving beter te begrijpen en te gebruiken. En dat is wat we met Weltevree willen: producten ontwikkelen die ons helpen onze omgeving te ervaren, te benutten en te respecteren. Waarbij we niet alleen nieuwe technologieën gebruiken om verantwoord te produceren, maar juist producten willen maken die ‘ander gebruik’ weten te stimuleren.” Het Vlielands Theepaviljoen is een samenwerking tussen Into The Great Wide Open, Lab Vlieland, Weltevree, de Pop Academie, Shanti thee, de Koffie Juffer en Green Deal: afval vrije festivals. Samen wordt er gestreefd naar afvalvrije festivals.

Innofest

Een andere partner waarmee Into The Great Wide Open innovatie onderzoekt is Innofest - ontsproten vanuit onder andere Lab Vlieland en Into The Great Wide Open. Innofest zet festivals in als levende laboratoria omdat het eigenlijk minimaatschappijen zijn, met dezelfde vraagstukken rondom energie, water en logistiek als buiten de festivalhekken. Innofest biedt creatieven, ondernemers, bedrijven en studenten tijdens het festival de ruimte om te experimenteren, door hun ideeën te onderzoeken en duurzame prototypes te testen. En als het binnen een festival werkt, zou het zomaar ook in de echte wereld kunnen werken.

Tijdens Into The Great Wide Open worden onder meer de kringlooptoiletten van Local Wise getest. Dit duurzame sanitair wordt al ingezet op kleine evenementen en tijdens het festival kijken we of dit opgeschaald kan worden naar grotere evenementen. Ook wordt er achter de schermen geëxperimenteerd met een sociale schadeverzekering, de vrijwilligers van Into The Great Wide Open maken een gezamenlijke pot aan en bepalen samen welke schade, bijvoorbeeld aan tenten of telefoons, zij aan elkaar uitkeren. Tot slot wordt er een groene wand geplaatst op het terrein, een waterzuiverende muur op basis van planten.